Mūsų naujienos

2020-10-16 Valstybė – tai aš.

Himną galima ne tik giedoti ar klausyti. Jį galima ir pamatyti. Ką šis kūrinys gali papasakoti?

Vinco Kudirkos sukurta Tautiška giesmė pirmą kartą oficialiai sugiedota Miko Petrausko vadovaujamo choro 1905 m. birželio 6 d. Didžiojo Vilniaus seimo išvakarių koncerte Vilniuje.   1917–1918 m. kūrinio žodžius ir muziką buvo siūlyta pakeisti, tačiau 1919 m. „Tautiška giesmė“ patvirtinta Lietuvos himnu.

Spalio 15 d. Fabijoniškių skyriaus 9 – 12 klasių mokiniai lietuvių kalbos, istorijos, geografijos, kūno kultūros pamokos pavirto vienu renginiu „Valstybė – tai aš“. Šios edukacijos metu moksleiviams buvo pristatoma mokslą, meną ir šiuolaikines technologijas sujungusi Tautiškos giesmės vaizdo instaliacija. Tai iš Lietuvos Respublikos himno, išreikšto pirmą kartą pasaulio istorijoje nuausta garso analizės juosta bei lazerio iliuminacija. Ji garsą, vaizdą bei judesį sujungė į vientisą sistemą.

Moksleivių laukė daugybė klausimų ir žaidimų, aprėpiančių istorijos, muzikos, fizikos, kalbos, etikos, gamtos pažinimo, dailės, informacinių technologijų, meilės savajam kraštui ir savęs pažinimo pasaulius.