Mūsų naujienos

2019-12-11 Staliai dirba kartu su robotais

„Matėme ten ir oblių. Prie sienos buvo pritvirtinti. Kažkokie senoviniai. Bet darbininkai prie skaitmeninių staklių daugiausiai dirbo. Dar robotų darbą prižiūrėjo“, – po ekskursijos Naujojoje Vilnioje esančioje UAB „HCTC” kalbėjo Viršuliškių skyriaus mokiniai

Pagrindinė šios įmonės veikla – medinių ir aliuminiu kaustytų medinių langų bei lauko durų gamyba.

2019robot 2019robot1

„Jūs mums reikalingi. Noriu, kad matytumėte, kokios mūsų gamykloje darbo sąlygos ir galiu pavyzdžiais parodyti, kad mūsų darbuotojai turi galimybių tobulėti bei kilti karjeros laiptais“, – tikino po gamybos cechus mokinius vedžiojęs įmonės  gamybos vadovas Gintautas Urbšas. Jis džiaugėsi jau ne pirmus metus trunkančiu bendradarbiavimu su mūsų mokykla. Šiuo metu cechuose praktiką atlieka keturi mūsų centro mokiniai. Juos atpažinti lengva – dėvi mūsų centro darbinius rūbus. Įmonės nuolatinių darbuotojų tarpe yra apie 10 buvusių Vilniaus statybininkų rengimo centro auklėtinių.

2019robot2

„Panašia veikla užsiimančių įmonių šalyje yra ne viena. Bet drąsiai sakau – kitos tokios kaip mūsiškė – nėra. Mes neturime konvejerio standartinių matmenų langams ar durims gaminti. Cechuose matote skaitmeniniu būdu valdomas stakles ir robotus. Su šia įranga gaminame pačius įvairiausius užsakymus – ir restauruojamiems pastatams, ir įgyvendiname naujus pastatus projektuojančių architektų sumanymus“ –  aiškino vadovas ir pridūrė, kad bendrovė savo produkciją tiekia Danijos, Norvegijos, Didžiosios Britanijos, Švedijos, Islandijos, Vokietijos ir Rusijos rinkoms, o užsakymų netrūksta. Gamykla dirba dviem pamainomis. Cechuose išties yra nepavargstančių ir patikimai dirbančių robotų. Jų, kaip sakė ekskursijos vadovas, tik daugės. Bet tai nereiškia, kad įmonė atsisako žmonių. Jie labai reikalingi. Tokie, kurie mokėtų elgtis su šiuolaikine skaitmenine įranga, gebėtų skaityti brėžinius ir turėtų stalių darbų įgūdžių.

„Mūsų darbuotojai – ne priedai prie gamybinių konvejerių. Užsakymai skirtingi, tad ir darbų pobūdis keičiasi. Nenuobodu dirbti“, – tvirtino G.Urbšas. Šiuo metu įmonėje praktiką atliekantys mūsų mokiniai tai tik patvirtino. Jie keičia darbo vietas. Kas, pavyzdžiui, vieną savaitę tvirtino langų vyrius, kitą – klijuoja sandarinimo juostas, dirba produkcijos pakavimo ar kokiame kitame skyriuje. Įmonės gamybos vadovas tikisi, kad vaikinams patiks dirbti kartu su robotais ir, baigę mūsų mokyklą, jie taps UAB „HCTC” bendruomenės nariais.