Mūsų naujienos

2019-11-13 Ugdykime kantrybę.

Kantrybė vieną pykčio akimirką apsaugo nuo šimto dienų širdgėlos – kinų posakis.

Kantrybė – geriausia mokytoja – gali atitarti lietuviai.

Kantrybė – lotyniškai šis žodis skamba tolerancija (lot. tolerantia). Šiuo metu jį girdime dažnai, o lapkričio 16-ji net vadinama Tarptautine tolerancijos diena.

Ji minima nuo 1995 m. UNESCO sprendimu. Šią dieną skatinama atkreipti visuomenės dėmesį į skirtingų nuomonių, skirtingų tautybių žmonių, sergančiųjų ir turinčių problemų (alkoholio, narkomanijos) toleranciją. Įvairiose šalyse organizuojami renginiai, skirti ugdyti toleranciją, pakantumą, gebėjimą suprasti kitus, kantrybę.

Tarptautinė istorinio teisingumo komisija Tarptautinės tolerancijos dienos minėjimą Lietuvoje pradėjo nuo 2003 metų ir inicijuoja kasmet. Kiekvienais metais pilietinei iniciatyvai pasirenkamas vis kitas simbolis.

2019 metų Tolerancijos dienos idėja – Tolerancijos švyturys. Švyturys kaip simbolis reiškia pagalbą, nes rodo saugų kelią uosto ieškantiems laivams. Tolerancija – kaip švyturys – žmonėms svarbi sąvoka gyvenimo kelyje.  Ji skatina pakantumą, gebėjimą išlaikyti pagarbą nepaisant skirtingų pažiūrų, tautybės, rasės, skirtingos religijos.

Kantrybė nereiškia pasyvumo, apatijos ar kažko ignoravimo. Kantrybė labiau siejama su vidine stiprybe ir jėga. Kantrybė padeda šiek tiek sustoti, pasvarstyti ir net pasiruošti, pasistiprinti tolesnei laukimo ar siekimo kelionei. Tai padeda atrasti prasmę investuojant savo laiką ir jėgas į santykius ar veiklą, kuria užsiimi. Kantrybė taip pat padeda mums kvestionuoti mūsų įsitikinimus ir prielaidas, kurios ne visada yra teisios.

Mūsų mokykloje Tolerancijos dienai skirti renginiai vyks šį penktadienį, lapkričio 15 d.

Ugdykime kantrybę!