Mūsų naujienos

2018-11-17 Minėjome tolerancijos dieną.

Lapkričio 16-oji, kaip tarptautinė tolerancijos diena, UNESCO sprendimu yra minima nuo 1995-ųjų metų. Šios dienos paminėjimas mūsų mokykloje jau tapo tradicija,  Fabijoniškių skyriaus mokyklos aktų salėje visiems mokiniams vyko Tolerancijos pamoka.

2018tolerans3

Šiemet Tolerancijos dienos simbolis – raktas.  Tikima, kad jis gali atrakinti kiekvieno širdį, kurioje glūdi trys svarbiausios vertybės: meilė, išmintis ir tiesa. Šios vertybės  padeda skleistis tolerancijai kiekviename žmoguje.

2018toleranc1

Pastarąsias dvi savaites mūsų bendruomenėje ypač daug kalbama apie toleranciją. Mokytojai su mokiniais apie tai diskutavo per etikos, tikybos, užsienio kalbų, istorijos ir visas kitas pamokas. Lietuvių kalbos pamokų metu rašė esė ir samprotavimo rašinius tolerancijos tema. Renginio metu buvo skaitomos ištraukos iš mokinių darbų. Štai keletas jų:

“Tolerancija yra toks dalykas, kurį malonu gauti, bet sudėtinga duoti. Man atrodo, kad visiems patinka, kai juos gerbia, jų klausosi ar daro kitus malonius dalykus iš pagarbos. Bet ne visi gali atiduoti tą patį atgal. Man regis, viskas priklauso nuo pagarbos.”

“Nesvarbu, koks yra kitas žmogus: žalias, raudonas, baltas ar juodas, tačiau jeigu tu esi tolerantiškas, tu matai jį kaip sau lygų asmenį ir elgiesi su juo, kaip su sau lygiu.”

“Mano manymu, kiekvienam žmogui reikia laiko pakeisti savo nuomonę, emocijas. Pagrindinė tolerancijos savybė yra kantrybė ir pakantumas. Tačiau tai nereiškia, kad mes turime toleruoti ir blogį. Mes toleruojame tik tai, kas nesusikerta su žmogiškumo taisyklėmis.”

Tolerancija ne tik pasaulyje, bet ir mūsų mažoje šalyje – per mažai puoselėjama vertybė. Jos stoka dažnai gimdo patyčias…Renginio metu buvo paliesta ir ypač jautri patyčių mokyklose tema. Susirinkusiems salėje mokiniams buvo rodoma ištrauka iš Niko Vujičičiaus paskaitos šia tema, aiškinama, kaip reikėtų elgtis, pastebėjus patyčias.

?????????????

Lapkričio 14 dieną Viršuliškių skyriaus 18-9v grupės mokiniai dalyvavo edukaciniame užsiėmime prie Panerių memorialo. Mokinius lydėjo mokytojos Janina Vološinienė ir Gražina Kežun.

2018toleranc2

Prie Panerių memorialo vyko etikos ir biologijos integruota atvira pamoka, skirta paminėti Tarptautinę Tolerancijos dieną.