Mūsų naujienos

2016-12-16 Lentvaryje mūsų laukia

     Svečių sutikimui pasiruošė savarankiškai

 Lentvario globos namų auklėtiniai kasmet vis drąsėja, o laukiamai „Kalėdų žiburiuko“ mugei planus kuria visus metus

Gruodžio 15 d. su dovanomis nuvykę Lentvario globos namus, sužinojome, kad pirmą kartą auklėtiniai pasirodymus ruošė be suaugusiųjų pagalbos. Direktorės pavaduotoja socialiniam darbui Onutė Juškauskienė sakė, kad pasitikėjo vaikais ne šiaip sau. Ji pastebėjo, kad šeimynos kasmet vis drąsėja, nebesivaržo. Išties, žvelgiant į kiekvieną atlikėją, stebino jų visų ryšys ir vienas kito palaikymas. Po koncerto globotiniai parodė kaip jie gyvena, papasakojo kasdienius rūpesčius, džiaugsmus, pasidžiaugė pasiekimais, atskleidė tolimesnius gyvenimo planus ir linkėjo gražių švenčių. Jie atviravo – jau laukiam kito tokio susitikimo!

2016zibur3

2016zibur2

2016zibur1

O.Juškauskienė pažymėjo, kad ši šventė svarbi globotiniams ne dėl paramos, – tai visus socialinius darbuotojus ir vaikus sujungianti veikla. Iš pradžių globotiniams būdavo gėda prekiauti savo pagamintais darbeliais, nemokėjo pardavinėti ar norėjo neadekvačiai didelių kainų, nes jiems atrodė, kad darbo įdeda daugiau, nei žmonės nori už tai sumokėti. Šiandien globotiniai perpratę nerašytas mugės taisykles, ruošiasi tam visus metus, noriai atvažiuoja į VSRC ir ne tik mielai prekiauja, bet ir bendrauja su mugės svečiais.

2016zibur

2016zibur5

Jau 11 metų Vilniaus statybininkų rengimo centrą ir Lentvario globos namus sieja kalėdinė rankdarbių, gaminių ir skanėstų mugė „Kalėdų žiburiukas“. Gruodžio 11 dieną šios šventės dalyviai sunkiai betilpo į VSRC sporto salę, o viskas prasidėjo nuo mažo mokyklos kabineto, kuomet niekas nė neįtarė, kad mokinių sumanyta iniciatyva taip stipriai išaugs.

Po mugės VSRC atstovai kasmet važiuoja į Lentvario globos namus, kur kiekviena šeimyna pristato kalėdinį pasirodymą, daug repetuoja, netgi spėlioja kiek šiais metais atvažiuos svečių, nes jiems, pasak O. Juškauskienės, be galo svarbu parodyti save.

Trakų rajono Lentvario vaikų globos namų direktorės pavaduotoja socialiniam darbui Onutė Juškauskienė prisimena keturis labai darbščius globotinius, – vasaromis pabandę statybininko duonos, vaikai sumanė mokytis šios specialybės Vilniaus statybininkų rengimo centre. Tai buvo pirmieji šių globos namų auklėtiniai, pravėrę VSRC duris, tačiau toli gražu ne paskutiniai.

VSRC mokytoja Ana Grincevič pasakoja, kad 2005-aisiais mokinių taryba svarstydama metų planus, nusprendė, kad nori surengti paramos ir labdaros akciją. Kadangi Vilniaus globos namams paprastai skiriamas didesnis dėmesys nei kitur, prisiminė mokinius iš Lentvario globos namų.

A.Grincevič teigimu, iš pradžių jie važiuodavo lankyti globotinių labai kukliai – kepė pyragėlius, mugę ruošė kabinetuose, kol pradėjo juose nebetilpti – išsikraustė į antro aukšto fojė, galų gale apsistojo sporto salėje. Per visus šiuos metus šeimynoms vežė įvairiausių dovanų Kalėdų proga – pačių pagamintas kėdutes, saldumynus, klausė kokių daiktų trūksta ir visa tai organizavo. Kasmet į mugę ateina buvę mokiniai, mokytojai ir jų artimieji bei pirkėjai, neturintys jokių ryšių su mokykla, tačiau norintys įsigyti VSRC mokinių gaminių ar skanėstų. Mugę pagyvina koncertai, stalių ir apdailininkų varžytuvės, sporto rungtynės. Visos surinktos lėšos keliauja į Lentvario globos namus įvairiausių jiems reikalingų daiktų forma.

2016zibur4

Lentvario globos namų istorija prasidėjo 1975 metais, kai buvo įkurta specialioji mokykla. 1999-aisiais ši mokykla buvo reorganizuota į Lentvario globos namus ir 2001 metais perduota į Trakų savivaldybę. Iš pradžių šeimynų buvo šešios, šiuo metu – keturios, kuriose yra nuo šešių iki aštuonių globotinių. Sulaukę pilnametystės, jie išsibarsto po visą Lietuvą (Vilnius, Ukmergė, Kainas, Radviliškis ir t. t. ), mokosi įvairiausių specialybių, kai kurie jų pasirenka ir universitetinį mokslą LEU, VU, ASU. Vienas iš globotinių yra ir istorijos doktorantas. Keletas jų po mokslų išvyko į užsienį.

Kiekvienoje šeimynoje yra du socialiniai darbuotojai ir trys socialiniai padėjėjai. Maistą vaikai gaminasi patys savaitgaliais ir švenčių metu. Lentvario globos centras turi rėmėją, kas vasarą nuperkantį keliones į užsienį. Vaikai atostogauja stovyklose, 18 dienų žygiavo piligriminiu Camino de Santiago keliu. Taip pat vyksta glaudi draugystė ir su Reino Carito jaunimo centru.

Lentvario globos namai kasmet vis stiprėja ir gražėja, o dabartinis vaizdas toli gražu neprimena pirmųjų veiklos metų.

Tekstas ir nuotr.: Rita Gudė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *